olifant rotonde web

Ophaalbrug web
OudeMannenhuis web
met tweetjes web
<>
Wandelen in en rond Vianen  
Vianen biedt een ruime keus aan wandelmogelijkheden. Je kunt door de polder dwalen, langs de rivier de Lek en door de uiterwaarden, over de Diefdijk, door de bossen in polder Bolgerijen, door het Viaanse Bos en niet te vergeten door het historische centrum van Vianen. Op deze pagina vindt u een aantal adressen waar u informatie kunt krijgen over mogelijke routes. Ook treft u een omschrijving van de verschillende wandelgebieden zodat u een keus kunt maken al naar gelang uw voorkeur voor een bepaald
gebied.
Polder Bolgerijen vindt u ten zuidwesten van de kern Vianen, richting kern Zijderveld. Aan de Achterkade vindt u de toegang tot dit wandelgebied, maar u kunt het ook benaderen vanaf de Autenasekade. Het zijn mat name de loofbossen en de veenachtige ondergrond die het gebied tot een specifiek onderdeel maken van 'De Vijfheerenlanden'.
Het gebied maakt onderdeel uit van het Utrechts Landschap.

Vanaf het parkeerterrein aan de Bolgerijse Kade lopen drie wandelingen: de blauwe route met een lengte van 2,5 km (honden aangelijnd), de rode route met een lengte van 5 km (honden niet toegestaan) en de gele route met een lengte van 9 km (honden niet toegestaan).
Wandelroutes verkrijgbaar via het VVV-agentschap in Vianen en de provincie Utrecht.
Het Viaanse Bos is gelegen tussen de A2, de Lekijk, de woonwijk Amaliastein en de Bentz-Berg. Het maakt onderdeel uit van de bezittingen van het Utrechts Landschap. Binnen het gebied lag in vervlogen tijden het buiten 'Ameliastein'. Hiernaar is de nabij gelegen woonwijk Amaliastein genoemd. Samen met het gebied aan de noordzijde van de Lekdijk is het heerkijk vertoeven. Door het Viaanse Bos is een wandelroute uitgezet van 2 km. (honden aangelijnd)

In de uiterwaarden langs de Lek vindt u recreatieplas Middelwaard nabij de A2. Hier kunt u zwemmen, maar ook wandelen. Het gebied rondom de plas is tevens een geliefde plek om honden uit te laten. Bij de recreatieplas vindt u toiletten, douches, parkeergelegenheid en een ligweide. Rond de recreatieplas is een wandelroute uitgezet van 3 km. Zowel de plas als de wandelroute zijn in beheer bij het Recreatieschap De Stichtse Groenlanden.

Verderop richting Lexmond vindt u de afslag naar jachthaven De Peiler, camping Clementie en restaurant Boer Bertus.

Wandeltocht Hagestein en rond de put. 10 km, route is verkrijgbaar bij VVV Vianen.
Op de weg naar Hagestein is vooral het verloop van de rivier de Lek te volgen. De Lek en haar uiterwaarden zijn rijk aan diersoorten. Amfibieën vinden in de plantenrijke plassen in de uiterwaarden perfecte voortplantingsplaatsen. In het voorjaar trekken padden, kikkers en salamanders massaal naar deze poelen om er te paren en eieren af te zetten. Vogels kunt u langs de rivier het hele jaar door aantreffen. In de koude wintermaanden zoeken wintergasten zoals ganzen, kleine zwanen en smienten in de uiterwaarden weilanden en open water op. In het voorjaar en in de zomer vinden kleine zangvogels zoals de putter en de rietzanger in de meidoornstruiken, ooibossen en rietvelden een veilig plekje voor hun nest.

Natuurpaden
De Stichting Veldstudie heeft voor Vianen, Hagestein, Everdingen en Zijderveld een leerzaam boekje ontwikkeld. De wandelaar wordt langs een aantrekkelijke route en via korte, educatieve teksten aan de hand genomen. Zo is er het "Natuurpad Vianen" dat start achter Hotel Vianen. Het is een wandeling van 11 kilometer door en rond Vianen die is ontwikkeld door de Stichting Veldstudie Hei- en Boeicop in opdracht van de gemeente Vianen. De wandeling is, net als die voor Hagestein, Everdingen en Zijderveld, voor € 2,00 te koop bij het VVV Agentschap en de boekhandel.

Voor het centrum en de omgeving daaromheen zijn enkele stadswandelingen beschikbaar. Er is een beknopte versie van het centrum, een uitgebreid boekwerk van 80 pagina's en tevens een wandeling rondom centrum en uiterwaarden.

Relevante adressen

Stichting Het Utrechts Landschap
Bunnikseweg 39
3732 HV De Bilt
Tel.: 030 - 220 5555
Fax: 030 - 220 5544
www.utrechtslandschap.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres:
Postbus 121
3730 AC De Bilt

Natuur- en Vogelwacht "De Vijfheerenlanden"
Postbus 126
4130 EC Vianen
Tel. 0183 601 868
Website: www.natuurcentrum.nl

Den Hâneker, Agrarisch natuurbeheer en Agrotoerisme
De Laak 31
4128 CA Lexmond
Tel.: 0347 342 044
Website: http://www.denhaneker.nl/